top of page
Ara

Bitkilerde Magnezyum Eksikliği

Güncelleme tarihi: 26 Oca 2023

Magnezyum (Mg), NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum) dan sonra ikinci derece makro elementlerdendir. Yani bitkilerin en yüksek miktarda, NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum)’a ihtiyacı vardır. Bunlardan sonra da Mg, Ca ve S (Magnezyum, Kalsiyum ve Kükürt) ‘e ihtiyaç duyulur.


Magnezyum eksikliğini gidermek için, Magnezyum sülfat heptahidrat (MgSO4.7H2O) kullanılır. Buna Magnezyum Sülfat gübresi denir. Magnezyumsülfatanhidrat (MgSO4) ve Magnezyumsülfatın diğer kristal şekillerini (MgSO4.xH2O) kullanmak Mineral oranı bakımından daha avantajlı olduğu halde, fiyatları çok yüksek olup, yaygın olarak bulunmadığı için, Magnezyumsülfatheptahidrat (MgSO4.7H2O) şeklinde alıp kullanmak en avantajlı olanıdır. Sıvı gübre olarak kullanacağınız zaman da Magnezyum Sülfatı alıp, sitemizde (Bitki Besin Elementleri) adıyla yayınladığımız Excel dosyasından faydalanarak, kendiniz hazırlayabilirsiniz. Doğrudan suya ya da Humata (Sıvı Humik Asite) atıyorsunuz. Miktarını belirlerken, dosyada belirtilen miktarları değiştirerek, ihtiyaç duyduğunuz Mg++ minerali oranını elde ediyorsunuz. Hangi oranı diliyorsanız elektronik tablo sizin için hesaplıyor. Diğer minerallerden hangisini istiyorsanız, aynı şekilde 100 litre suya belirlediğiniz oranları ekleyerek elde ediyorsunuz.


Magnezyum (Mg++) katyonu şeklinde alınan Magnezyum minerali, bütün canlılar için hayati fonksiyona sahiptir. Çinko (Zn++) iyonu ile birlikte, bitkilerde Klorofil yapımında rol oynar. Klorofilin merkezinde yer alan atomdur. Eksikliğinde bitkide klorofil sayısı azalacağı için, fotosentez yavaşlar, bitkinin sağlığı bozulur, gelişmesi yavaşlar ve verimi azalır. Klorofil sayısı ve sağlığı bitkinin ve meyvesinin bütün özelliklerini doğrudan etkiler. Bitki bünyesinde Fosforun taşınmasını ve gerekli bölgelere yerleştirilmesini sağlayan Magnezyum, Aminoasitlerden Polipeptit oluşmasını da yönetir. Enzimleri aktive eder. Birçok enzim, Magnezyum eksikliği durumunda fonksiyonlarını yerine getiremez.


Böyle bakıldığında, bitki için en önemli mineralmiş gibi görülen Magnezyum, hem diğer mineraller gibi çok önemli, hem de bitki için bol miktarda gereklidir. Ama (NPK) dan daha az. Çünkü bunun üçü birinci derece makro elementlerdir.


Magnezyum (Mg) Eksikliğinin Belirtileri:


Klorofil sentezinde doğrudan etkili olduğu için, bitkide sararmalar gözlenir. Bu sararmalar, yaşlı yaprağın ince damarları ile damarlar arası boşlukta kendini gösterir. Yaprağın ana damarları, ikinci damarlar ve sürgün uçlarındaki genç yapraklar, Mg (Magnezyum) eksikliğini en son hisseder. Çünkü bitkide Magnezyum daha çok bu bölümlerde birikir. Magnezyum eksikliği daha da ilerledikçe, bitkide kurumalar meydana gelir. Rengi açılmış yapraklar dökülmeye başlar. Verim önemli ölçüde düşer. Meyve sapları zayıflar, meyve dökülmeleri artar.

Bitkilere yapraktan veya topraktan Magnezyum verildiğinde, bitkide canlı bir yeşil renk kendini gösterir. Bir miktar Nitrat Azotuyla (N) beraber verildiğinde toparlanmanın hızlı olduğu gözlenir.



Magnezyum (Mg) Alınmasını Olumsuz Etkileyen Faktörler ve Magnezyum Eksikliği:

Toprak pH ‘sının 5,5 den küçük olması durumunda bitkilerin Magnezyum (Mg) alımı zorlaşır. Bu durum çok yağış alan bölgelerimizde görülür. Toprağın kumlu olması bu durumda Magnezyum alınmasını daha da zorlaştırır. Ayrıca yüksek pH lı, kireçli topraklarda Kalsiyum ve Fosfor fazlalığı da Magnezyumun alınmasını zorlaştıran faktörlerdendir. Bunlar, toprakta Magnezyumun yeterli olduğu halde ortaya çıkan durumlardır. Bir de toprakta Magnezyum yetersiz miktarda bulunuyorsa, bitkide magnezyum eksikliği baş gösterir. Sıkışmış ve drenajı zayıf topraklarda bitkilerin mineralleri daha kolay almaları için, Çinko (Zn) eksikliği konusunda anlatıldığı gibi, Toprağa bolca Leonardit ya da diğer organik madeler uygulanmalıdır.


Bitkiler gelişme dönemini tamamlarken, Magnezyum (Mg) ve Potasyum (K) ihtiyaçları daha da arttığı için, gelişme dönemlerini tamamlarken ve meyveler olgunlaşmaya başlamadan önce bitkilere Potasyum ve Magnezyum takviyesi yapılmalıdır. Nasıl ki, gelişme döneminin başında, dal ve gövde gelişimi için Azot (N) takviyesinde bulunuyorsak, gelişme dönemini tamamlarken de bitki sağlığı ve meyve kalitesi için Magnezyum ve Potasyum takviyesi gerekebilir.

3.835 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page