Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür. Çözüm olarak, hemen Sülfatlı gübreler ya da sıvılaştırılmış Kükürt uygulanmalıdır.
Bitkilerde Kükürdün (S) Görevleri
Kükürt, Metionin, Sistein ve Sistin gibi Aminoasitlerin yapısında yer aldığı için, organik bileşiklerin yapısında bulunur, canlıların temel yapılarından olan; Hormon, Enzim ve proteinlerin sentezinde rol oynar. Kükürt, bitkiler tarafından alındıktan hemen sonra bir takım bileşiklere dönüşür. Bitki bünyesinde NPK gibi faal ve hareketli olan kükürt minerali, diğer biyokimyasal tepkimelerin meydana gelmesine Nitrat ve Karbonhidrat metabolizmasının hızlanmasına katkı sağlayarak bitki için enzim görevi de yapar. Yüksek pH lı topraklarda pH düşürmek için de kullanılır.
Bitkilerde Kükürdün (S) Önemi
Kükürt (S) de Magnezyum (Mg) ve Kalsiyum (Ca) gibi ikinci derece makro elementlerdendir. NPK (Azot, Fosfor ve Potasyum) dan sonra, bitkilerin en fazla miktarda ihtiyaç duyduğu, ikinci derece makro elementler dediğimiz üç element; Mg, Ca ve S (Magnezyum, Kalsiyum ve Kükürt) tür. Anadolu toprakları çoğunlukla kireçli olduğu için Kalsiyum (Ca) eksikliği pek görülmez. Hatta Anadolu’da kireç fazlalığı ve buna bağlı toprak pH sının yüksek olması tarım sektörünün baş belasıdır. Tek çözümü Humik ve Fulvik asitlerdir. Toprağa doğrudan bolca leonardit kullanmak, ya da leonarditi KOH (Potasyum Hidroksit) ile çözerek, humat (Sıvı Humik Asit) şeklinde bolca kullanmak, bu belayı tarımın başından defeder. Kükürt kullanmak da kirecin çözünmesinde ve toprak pH sının düşürülmesinde etkilidir.
Kükürt; bitkiler tarafından Sülfat (SO4)-- anyonu şeklinde alınır. Amonyum Sülfat (NH4)2 (SO4), Potasyum Sülfat (K2SO4.), Çinko Sülfatheptahidrat (ZnSO4.7H2O), Magnezyumsülfatheptahidrat (MgSO4.7H2O), Demir II Sülfatheptahidrat (FeSO4.7H2O) şeklinde yaygın olarak uygulanan bu bileşiklerin hepsi de Kükürt içeren gübrelerdir. Piyasadaki isimlerinde genellikle heptahidrat deyimi kullanılmaz. Sadece sülfat şeklinde bilinir. H2SO4 (Sülfürik Asit de) bazen bir Kükürt kaynağı olarak kullanılıyor. Bütün bu gübrelere rağmen, toprağın Kükürt ihtiyacı tamamlanamadığı için, çiftçilerimiz bunların yanında bolca granül toz kükürt kullanırlar. Ancak granül Kükürdün önce oksitlenmesi, sonra sülfitlere ve ardından sülfatlara dönüşmesi seneler alacağı için, toprağın acil kükürt ihtiyaçları hazır Sülfatlarla karşılanıyor. Son yıllarda sıvı kükürt kullanımı teşvik edilmiş olup, çiftçilerimize yüksek fiyatlarla sıvı kükürtler satılmaktadır. Bu konuda geç kaldığımız için çok üzgünüz. Sıvı Humik Asitte olduğu gibi, sıvı kükürdün de ucuza mal edilmesi için çabalarımız sürmektedir. Sülfat şeklinde üretmek, ileri teknoloji gerektirdiği için, tiyosülfat şeklinde üretilmesini destekleyen bilgileri çiftçilerimize ulaştırmaya, tarımda maliyetleri düşürmeye gayret edeceğiz. Denemelerimiz sonuçlandığı zaman, inşallah hemen bu bilgileri paylaşacağız.
Comments