Bitki Hastalığı Nedir?
Bitki hastalığı, tarım ile uğraşan kişilerin sıklıkla yaşadığı bir problemdir. Bu problemler zayıf büyüme, küflenme, yaprak lekeleri ya da ölmekte olan bitki dalları vb. gibi çoğu kişi bitki hastalıkları ile karşı karşıya gelmektedir.
Genel olarak göstermiş oldukları semptomlara göre isimlendirilen bitki hastalıkları, değişen mevsimlerde, her cinste ve her yaştaki bitkileri etkileyebilmektedir.
Domates Yanıklığı
Domates, Solanaceae ailesinin en çok üretimi yapılmakta olan türüdür. Alternaria Solani isimli mantarın sebep olduğu erken yaprak hastalığı dünyanın her köşesinde karşımıza çıkmaktadır.
Domateste 4 Çeşit Alteraria Görülür?
1. Alternaria solani – erken yanıklık,
2. Alternaria porri,
3. Alternaria tomato,
4. Alternaria alternata,
Bu enfeksiyonlar genelde topraktan meydana gelir. Mantar, yaşamını toprakta bitki artıkları üzerinden sürdürür. Tohum yoluyla da bulaşma oranı yüksektir. Hafif yağmur hastalığın yayılmasında oldukça etkili ve yeterlidir.
Belirtileri Nelerdir?
Rutubet tarzı havalarda yapraklarda görülen lekelerin üzerinde koyu füme ve koyu yeşil renge sahip kadife yapısında olan miseller bulunmakta. Bu miseller, mantarın konidirleri ve konifidiforlardan eş değeridir. Hastalığa bitkililerin her evresinde rastlanmaktadır. Hastalık yapraklarda ve saplarda görülür. Kök çürüklüğü ya da kök boğazı yanıklığı yapmaktadır. Eğer hastalık büyük evrelerde gelişmişse, bütün yapraklarda kuruma ve dökülme meydana gelir.
Müdahalesi Nasıl Yapılmalıdır?
İki farklı müdahalesi bulunmaktadır. Birincisi kültürel mücadele, ikincisi kimyasal mücadeledir.
1. Kültürel Müdahale
Temiz tohum tercih edilmeli ve kullanılmalıdır,
Fidelik ve seralıkların ara ara havalandırılması gerekir,
Sulama işlemleri öğlene bırakılmamalıdır,
Hastalıklı fideler ve bitki artıklarına düzenli olarak ayıklanma işlemi yapılmalıdır.
2. Kimyasal Müdahale
Kimyasal müdahalede kullanılacak ilacın zamanını belirlemek oldukça önemlidir.
İlaçlama zamanı, lekelerin ilk görüldüğü andan itibaren 8 ila 10 aralarla ilaçlama işlemine devam edilmesi gerekmektedir.
Toprakta Oluşan Sineklenme
Toprakta oluşan sineklenmeler, kalitesiz içeriğe sahip toprak karışımları yüzünden meydana gelmektedir. Havasız kalan bir ortamda da sineklenme problemleri görülmektedir.
Nedenleri
1. Sineklenmeye neden olacak ilk madde aşırı ve sık sulanma işlemidir. Toprağın susamasına izin verilmeden devamlı sulamak, sineklenmeye yol açar.
2. Sineklenmeye neden olan ikinci madde ise kalitesiz toprak seçimidir.
3. Sineklenmenin en büyük nedenlerinden olan yanlış kür, vitamin gibi uygulamalar sineklenmeyi arttırmaktadır.
4. Sık havalanmayan ve sık sulanan topraklarda sineklenme problemi yaşanmaktadır.
Çözüm
İlk önceliğiniz sağlıklı topraklar ile sineklenen toprağın değiştirilmesi olmalıdır. Bunun yanı sıra aspirin, nikotin, kuru toprak takviyesi ve kimyasal ilaçlar ile müdahale edebilirsiniz.
Kök Çürümesi
Kök çürümesi hastalığının yeni görüldüğü arazilerde kimyasal mücadeleyi gerçekleştirebilmek için ilkbaharda ağaçların dipleri açılarak kökleri incelenmelidir. Kök hastalığı başlangıcı varsa hasta kökler kesilip, hasta kısımlar kazındıktan sonra kök çürümesi önleyici karışımlar dökülerek kapatılmalıdır.
Hastalığın görüldüğü arazide sağlam bitkileri korumak için, mevsimi ilkbahar ya da sonbahar başında bitkilerin ilaçlı sular ile ilaçlanması önerilir. Kök çürümesinin en büyük nedenleri aşırı sulamadan meydana gelmektedir.
Kök Çürümesi Yapan Etkenler
Toprağın içeriği
Tuzlu organik maddelerden oluşan topraklara, mutlaka dere kumu ile karıştırılmış olması gerekir. Aksi halde kök çürümesine yol açar.
Verilen gübre ve bitki besinleri
Gübrelerin ve besinlerin yanlış kullanımı, kök çürümesine sebep olmaktadır. Verilen gübreler ve bitki besinleri kullanımı ciddi boyutlarda dikkat ve bilgi isteyen bir iştir.
Yanlış sulama teknikleri
Tuz birikimi yanlış sulama işlemi yüzünden azalmadan devam ederse zamanla bitkilere zarar verecek boyutlara ulaşır. Bitkilerde kök çürümesi bu nedenlerle de meydana gelmektedir.
Kök Çürümesine Karşı Önlemler
Toprak değişimi yapılacaksa, kökleri eski toprağından fazla arındırmamakta fayda vardır. Bitkiyi yeni planladığınız yerine dikerken toprağa gübre katacaksanız kökleri gübreli toprak ile temas kurmayacak şekilde dikilmiş olması gerekir.
Gübre ve besin gibi bitkinin ihtiyaçlarını vermek için, mutlaka bitkinin özelliğine, ihtiyacına ve besin özelliğine göre verilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak bitkilerinizin sağlıklı ve hastalıksız olması için onları iyi tanımanız gerekir. Sulama saatlerini, günlerini, bitki besin takviyelerini, gübreleri, kısacası her püf noktası ile bitkinizi tanırsanız, bu tür hastalıklarla karşılaşma şansınız en düşük seviyeye inecektir.
Commenti