top of page
Ara

BİTKİLERDE KÜKÜRDÜN ÖNEMİ

Bitkilerde Kükürt

Bitkilerde azot eksikliğinden dolayı meydana geldiği gibi, kükürt eksikliğinden dolayı bitkilerde büyüme hızı yavaşlamaktadır. Diğer belirtileri ise, yaprak dökme, tomurcuklarda solgunlaşma gerçekleşir. Sonuç olarak zayıf düşer ve kurumalar meydana gelir. Çözüm yolu ise, sülfat içeren gübrelerden ya da sıvı hale getirilmiş kükürt uygulayarak yol izlenilebilir.


Kükürdün Bitkiler Üzerindeki Görevi


Kükürt, metionin, sistin ve sistein gibi aminoasitlerin grup yapısında yer alır ve organik bileşiklerin yapısında bulunan bir türdür. Kükürt, bitkilere takviye edildikten hemen sonra bazı bileşiklere dönüşebilmektedir. Bitki bünyesinde NPK gübresi gibi çalışkan ve hareketli olan kükürt minerali, biyokimyasal tepkimelerin meydana gelmesine nitrat ve karbonhidrat metabolizmasının hızlanmasında fayda sağlayarak bitkiler açısından enzim görevini üstlenir.


Kükürdün Bitkilere Faydası Nelerdir?


Kükürt, düşük ısı iletkenliğine sahiptir. Bu sebeple iyi bir yalıtkandır. Kükürt, genellikle bütün elementlerle bileşik oluşturur. O yüzden Kükürt, gübre olarak bitkilerin daha canlı, özellikle meyvelerin daha lezzetli ve kaliteli olmasında büyük rol oynar. Kükürtün bitkilerde faydaları şu şekildedir;

· Bitkilerde verim artışını sağlayarak, kalite standartlarında ürün hasılatı elde etmeye yardımcı olur.

· Bitkiler için oldukça önemli bir maddedir.

· Bitkilerin direncini koruyarak hastalanmasını önler.

· Susuzluk – kuraklık gibi problemlere karşı direncini arttırır ve soğuğa karşı bitkiyi korur.

· Toprakta var olan kireci önler.

· Bitkilerin köklerini ve gövdelerini besler ve güçlendirir.

· Toprağın PH’ını düzene sokar.

· Toprağa uygulanan kükürt sonrasında, fosfor ve diğer elementlerin alımını kolaylaştırmaktadır.

· Bitkinin tepe ve kök gelişiminde büyük etkisi gözlemlenir.

· Yüksek pH’lı topraklarda genel olarak toprağın pH’ını düşürmekte oldukça faydalıdır.




Tarımda Kükürdün Yeri

Tarım sektöründe kükürt ürünün yeri oldukça büyüktür. Topraktan dolayı meydana gelen pH, kireç ve bitkilerin besin noksanlıkları ile mantar ya da mildiyö gibi problemlere anında etki edecek en ekonomik çözüm yoludur.


Kükürt Noksanlığı

Bitkilerde kükürt noksanlığı, azot eksikliğine benzemektedir. Homojen bir sararma görülür. Noksanlık görüntüsünde açık yeşil yapraklar bulunur. Fakat arasındaki fark, sararma oluşumunun ilk önce genç yapraklardan başlamasıdır. Azot eksikliğinde ise bu sararma ilk önce yaşlı yapraklardan başlayarak meydana gelir. Bu olayın sebebi ise Kükürdün yaşlı yapraklardan genç yapraklara kadar ulaşamaması olarak yorumlanır.


Noksanlık belirtileri şu şekildedir;

1. Bitkiler kükürt besinine, fosfor kadar ihtiyaç duymaktadır.

2. Kükürt noksanlığının ilk belirtisi genç yapraklarda solma – sararma gibi olaylarla gün yüzüne çıkar.

3. Noksanlıktan dolayı yapraklar dökülmeye başlar ve tomurcuklar ölür.

4. Protein sentezinde düşüş meydana gelir. Bundan dolayı da bitkiden verim alamazsınız.


Kükürt Gübrelemesi

Kükürt, yağmur ile birlikte bütünleştiği için kükürt gübresi daha çok yağışlı bölgelerde önem arz etmektedir. Amonyum sülfat, potasyum sülfat gibi kükürt içerikli gübre türleri kullanılabilmektedir. Bitkiler, iklime ve hava şartlarına bağlı nedenler ile değişkenlik gösterir. Genel olarak dönüme 1 ya da 5 kg arasında kullanım sağlanır. Kükürt içerikli gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbahar mevsiminde kullanılması önerilmektedir.


Sıvı Kükürt

Element formunda olan sıvı kükürt, toprağın verimli olması ve pH seviyesini ideal forma getirmenin en etkili ürünü olarak tanımlanır. Günümüzde genel olarak bütün çiftçiler sıvı kükürt ürünü tercih etmektedir. Ortalama içinde bulundurduğu kükürt %80’dir. Doğadan elde edilen kükürt elementinin saf hale gelmiş formu sıvı kükürt olarak geçmektedir. Tarıma elverişli alanlarda, çiftçilere en büyük ölçülerde fayda sağlayan bir üründür.


Sonuç olarak kükürdün hem sıvı şeklinde hem de gübre şeklinde bitkilere oldukça fayda sağlayan bir besin olduğu kanıtlanmıştır. Elverişli meyve – sebzeler, bitkilerin sağlıklı ve dayanıklı olması için kükürt kullanılması gerekmektedir.

239 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page