top of page
Ara

Amerikan Beyaz Kelebeği ile Mücadele

Amerikan beyaz kelebeğinin asıl rengi beyazdır. Bazı erkek ve dişilerde üst kanatlarında siyah nokta şeklinde lekeler görülmektedir. Karın bölgesinin üzerinde siyah noktalardan oluşan kırık çizgi şeklinde izler karın bölgesinin sonuna kadar uzanmaktadır. Erkek erginlerde vücut uzunluğu 11 milimetre, dişi erginlerde ise vücut uzunluğu 15 milimetre olarak değişkenlik göstermektedir.


Amerikan beyaz kelebeğinin yumurtaları genelde 0,5 ya da 0,6 milimetre çapında olup, krem rengine sahiptirler. Bu zararlılar yumurtaları genel olarak paket halinde bırakır ve özel bir sıvı ile yaprak üzerine yerleştirir. Larvaların vücut renkleri,

soluk yeşil ve siyaha kadar değişkenlik gösterir. Kış mevsimini pupa şeklinde geçirir, kış mevsiminin bitimiyle gün yüzüne çıkarlar.

Dişi Amerikan beyaz kelebekleri yumurtalarını yaprakların alt kısmına ya da üst yüzeylerine bırakırlar.


Zararları Nelerdir?


Yaprak içlerini yiyerek zarar vermeye başlarlar. Zarar görmüş yapraklarda yalnızca ana damar kalır. Verdikleri zarar sebebiyle bitkilerin gelişememesine daha sonra hasılat kaybına neden olurlar. Olgunlaşma sürecinde olan meyveleri de yiyerek mahsulün yok olmasına da sebep olabilmektedirler. Amerikan beyaz kelebekler 200 farklı çeşit bitkiye zarar vermektedir. Bu bitkiler; Fındık, dut, elma, armut, vişne, erik, kiraz, ceviz vb. ağaçlardır. Amerikan beyaz kelebeğinin asıl zararını, yumurtadan çıkan kurtçuklar oluşturmaktadır. Yumurtalarını genel olarak yaprağın altına ya da bazı durumlarda yaprağın üst kısmına bırakırlar. Kümesinden çıkan larvalar direkt olarak yapraktan beslenerek bitkiye ve mahsule fazlasıyla zarar verir. Bu dönemlerde larvalar toplu bir biçimde yaşar. Akabinde beslenme işlemi bittikten sonra her biri bireysel olarak yaşamaya devam eder.


Mücadele Yöntemleri


Mekanik Mücadele


Mekanik mücadele yönteminde izlenilmesi gereken yollar;

· İlk olarak, ağaçlara bırakılan yumurtalar toplanıp imha edilmelidir.

· Ağ ile birlikte toplanan beyaz kelebek kümeleri ile larva ve pupalar tel kafeslere toplanarak imha edilme işlemi sağlanmalıdır.

· Ağustos ve Haziran aylarında, Amerikan Kelebeği ile bulaşık ağaçlarda ağ içine yerleşmiş larva kümeleri kesilip bahçeden uzaklaştırılarak imha edilmelidir.

· Bu sayede beyaz kelebeğin bulaşma riskini önleyerek faydalıların çıkmasına müsaade edilmiş olunacaktır.


Biyolojik Mücadele


Zararlı Amerikan beyaz kelebeğin pupalarının yüzde yetmişinin, üzerinde parazit olduğu tespit edilmiştir. Doğal düzeni bozmamak niyetiyle dut ve orman yerlerinde var olan bu zararlıyla mücadelenin biyopreparatlarla yapılması en doğru mücadele yöntemi olacaktır.


Kimyasal Mücadele


Olağandışı bir durum yaşanmadığı sürece kimyasal mücadele yöntemi uygulanmaması daha uygun olacaktır. Fakat Amerikan beyaz kelebeği zararlısının epidemi yaptığı dönemlerde kimyasal mücadele önemli bir mücadele yöntemidir. Bu yöntemi uygularken çevrede olan faydalılarında korunmasına özen gösterilmelidir. Fındık yetiştirilen bir bölgede yağmurlu havaların başlamasıyla birlikte üçüncü döl zararını göstermeye başlar. Her döle karşı çeşitli kimyasal ilaçlama yapılması yeterli ve etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

368 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page